1. Zdravo Gost!

  Že poznaš funkcijo foruma, ki se imenuje označevanje uporabnikov ali po angleško tagging? Če ne, pa omenjeno funkcijo verjetno poznaš iz Twitterja, kjer se najpogosteje uporablja.

  Zakaj se uporablja označevanje ali tagging? Predvsem zaradi hitrega obveščanja uporabnika (na email in preko sistema obveščanja na forumu) o odgovoru na njegovo sporočilo. Uporabnika se označi s preprosto uporabo znaka @, kateremu se doda uporabniško ime. Primer: @Platoon

  Prosim, da se omenjene funkcije poslužuješ v čim večji meri, saj omogoča učinkovitejšo komunikacijo!

  Odstrani obvestilo

MTRD - Statistična analiza

Temo je v forumu 'Podiplomski študij' ustvaril uporabnik Platoon, 4 nov 2012.

 1. Platoon

  Platoon Dekan Osebje foruma

  Pridružen:
  19 feb 2007
  Prispevki:
  1.855
  Prejeti všečki:
  53
  Trofejne točke:
  48
  Baza datotek:
  525
  Smer študija:
  Trženje
  tema za diskusijo
   
 2. HS2K

  HS2K Guest

  Bliža se čas izpita. Tisti, ki imate vprašanja..kar na plano. Najbolje je, da napišete številko naloge iz knjige in problem. Odgovorim v najkrajšem času.

  lp
   
 3. Anc

  Anc Guest

  Zdravo,

  Sam sem redna študentka in grem 24.11. na izredni rok. Zanima me, če so izredni izpiti kaj drugačni od rednih oziroma če se da dobit kakšen primer izpita izrednih rokov od letošnjega leta.

  Najlepša hvala za pomoč
   
 4. andre11000

  andre11000 Guest

  Pozdrav!

  Če ima kdo kakšno težavo, nejasnost ali problem glede same snovi naj kar vpraša.
   
 5. damaged

  damaged Guest

  Jaz se pridruzujem anjinem vprasanju. :)
   
 6. Anc

  Anc Guest

  ja, sam odgovori nama nihce, hehe:))
   
 7. HS2K

  HS2K Guest

  Jaz sicer nisem šla na izpit rednih. Mi je pa kolega razložil, da je šel kot izredni študent pisat z rednimi in je bilo težko. Samo to je relevantno. Redni študentje imajo več vaj, več predavanj, snov jemljejo podrobno. Izredni študentje pa imamo zelo malo vaj..skoraj nič ...zato tudi izpit naj nebi bil tako težak. Res pa je profesor povdaril, da ne dela razlik med rednimi in izrednimi. Sedaj pa se sami odločite kaj je težje in kaj ne. Če ni dobre razlage oziroma razlage sploh ni, potem je lahko še tako lahka naloga težka ko pes.
   
 8. HS2K

  HS2K Guest

  V izpitu za izredne je bila za računat Asociacija + razlaga stopinj prostosti...zakaj je 1!
  En naloga je vsebovala izračun za odvisna vzorca ( d),
  multivariatna analiza je bila dokaj težka. Potrebno je bilo iz neke naloge narisati hierarhično drevo, poimenovati osnovne dele in opiasti metodo. Poleg tega pa še povedati kako bi vse to izboljšal z nehierarhično metodo. Za obkroževat pa tko kot ponavadi. Pasje do konca :)))
   
 9. Anc

  Anc Guest

  A potem so bile 4 naloge za racunat plus dve za obkrozevati kar veliko dela. Asosiacija je sicer izi. A se mogoče kaj spomniš kakšna so bile do sedaj teooretilna vprš. pri izrednih studentih?:)
   
 10. HS2K

  HS2K Guest

  Za obkrožit je bilo 8 vprašanj.Polovico multivariatne, polovico ostalo.

  Računski nalogi sta samo 2. Ostalo je računanje ob obkroževanju. Teoretska esejska vprašanja so bila zgolj multivariatna, ostalo za obkrožit.
   
 11. damaged

  damaged Guest

  No, sej potem je prakticno isto kot pri rednih studentih. :) Za esejska teoreticna vprasanja prideta najbolj v postev multivariatna analiza in razvrscanje v skupine, vsaj tako sem jaz slisal. Obkrozevanje pa itak lahko obsega karkoli tako da je na tem podrocju dosti loterija. :lol: HS2K, dej mi samo razlozi malo vec o tem hierarhicnem drevesu, ker mi ni cisto jasno. Je bilo to pod teoreticnim delom?
   
 12. Anc

  Anc Guest

  Ja zgleda, da je dovolj enako - samo jaz sm mislila da za teoiretična vprašamnja pridejo v poštev faktorska, Glavne komponente in in razvrscenje v skupine. ker naj bi imeli 40% posto teh zadnjih snovi, multivarianta pa sm mislna da je za racunsko in obkrozevanje.


  Ja tudi jaz bi kaj vec zvedela o tem hiearhicnem drevesu.
   
 13. HS2K

  HS2K Guest

  hierarhično drevo ali dendogram...

  To je razvrščanje v skupine.
   
 14. HS2K

  HS2K Guest

  Poznamo hierarhično in nehierarhično razvrščanje v skupine. Hierarhično potekao tako, da imamo neko skupino enot, ki ji določimo v koliko skupin razdelimo te enote - po postopku. Nehierarhično pa pomeni, da najprej določimo skupine, potem pa enote razvrščamo kam najbolj pašejo.
   
 15. damaged

  damaged Guest

  Ja to mi je nekako jasno, samo ne vem kje bi moral to pri nalogah risat oz. vsaj jaz se nisem zasledil taksne naloge. Kolikor jst vem ponavadi iz dendograma ven razbiras stvari, ne vem ce sem ga ze kdaj risal. :)
   
 16. HS2K

  HS2K Guest

  Tudi mi nismo nikol risali, pa smo to dobili v izpitu. Bo treba počas dojet, da lahko da v izpit karkoli in ne samo tiste 2 razlagi, ki jih je dal na predavanjih.
   
 17. anckaa

  anckaa Guest

  pozdravljeni sotrpini.
  če bo komu kaj pomagalo so spodaj napisane naloge iz zadnjega izpita (september letos) se pa ne morem spomniti ali sem pisala z rednimi ali izrednimi.
  Številka pomeni številko naloge, kar je v narekovajih je nekakšen naslov naloge, v alinejah so podvprašanja v oklepaju pa št. točk oz. %. Ker se je mudilo mi pri nekaterih vprašanjih tudi žal kaj manjka.

  1. "uspešno rešen izpit" (4 x 0,5%)
  dan je bil računalniški izpis
  - napiši ustrezne domneve
  - t-test
  - razloži rezultat
  - ali je pravilna trditev?

  2. "ladjice" (4 x 0,5%)
  - evklidska razdalja
  - drevo razvrščanja
  - ja trditev pravilna?
  - katera je še primerna metoda?

  3. "ocena povprečne_______" (20%)
  - intervalna ocena
  - vpliv povečanja stroškov tveganja

  4. "trgovsko podjetje" (20%)
  dane drseče sredine prodaje
  - manjkajoči člen?
  - periodični indeksi?
  - tolmači rezultat
  - kako vpliva na prodajo izven sezonsko znižanje?

  5. "metoda glavnih komponent" (20%)
  - temeljni cilji
  - opiši
  - zakaj standardiziramo spremenljivke?
  - kako določimo število analitično pomembnih komponent?

  to bi blo to.
  in moja prošnja: :shock: cel teden že zijam v knjige in mi pr k. nič ni jasno. nisem glih cvet modrosti ampak za čist zabito se pa nimam. torej ali mi lahko kdo pošlje te pof. "ladjice" ker smo jih menda delali (prmejduš da se jih ne spomnem), in so menda na vsakem izpitu?
   
 18. tudi mene nekaj zanima - kdaj uporabimo navadno evklidsko razdaljo in kdaj kvadratno? Potem pa še, kako vemo, kje potegniti navpično črto pri dendogramu? Hvala za odgovore.
   
 19. damaged

  damaged Guest

  Tudi jaz se spomnim ladjic, tudi jaz jih nisem nikjer zasledil in tudi jaz bi se priporocal ce ima slucajno kdo to gradivo in bi ga bil pripravljen poslati. :)
   
 20. HS2K

  HS2K Guest

  ane...pisala si z rednimi.
   
 21. HS2K

  HS2K Guest

  Navpično črto v dendogramu potegnemo, ko dosežemo čim večjo heterogenost med skupinam in homogenost znotraj skupin. Če pogledamo nek primer drevesa, so skupine na začetku natlačene skupaj, nato se naredi preobrat in črte kar precej zdrsijo v desno, potem pa še enkrat precej desno. Odmaknjenost teh črt od teh natlačenih skupin na začetku (po kmečko kvadratki) pomeni, da smo čedalje bolj heterogeni ( različne skupine). Sama logika da, da iščemo neko primernost, torej koliko skupin je fino imet. Na koncu je vedno ena. Ampak ta ena ne pojasni ničesar. Če obrovnavamo kupce, je lahko tista na koncu npr.ljudje (ena skupina za vse). Ja kaj si pomagamo s tem?? NIč. Torej prvič, ko se kvadrati/črte/skupine dokaj umaknejo od tiste goščave na štartu, presekamo navpično.
   
 22. HS2K

  HS2K Guest

  Tole z ladjicami tudi jaz prvič slišim. No, fino bi bilo, ko bi nekdo malo več povedal?? Ladjice potaplat? Ladjice ne vem kaj? Ker mi povprečni državljani si ne predstavljamo kaj naj bi to blo?

  Sicer bi bilo ladjice potaplat dost huda zadeva. Saj je dvo dimenzionalni prostor in računamo razdalje...rrrr

  Torej, kdo ve kaj več. Z besedo "ladjice" lahko izračunamo samo število črk in število ljudi, ki so lastniki 25metrskih ladjic :)))
   
 23. damaged

  damaged Guest

  Te "ladjice" so bile prva naloga za obkrozevat (mislim da so bili tu razvrsceni ljudje ki si lastijo ladje), alineje ki jih je ane napisala spodaj pa so bile posamezna vprasanja za obkrozat. :) Jaz se sicer slabo spomnim kaj tocno je bilo potrebno tu ugotavljati, ampak mislim da je bilo tako kot je napisala ane.
   
 24. anckaa

  anckaa Guest

  jah upam, da vas nisem čisto zmešala s temi ladjicami... ko je človek že zelo obupan pa si pesek v oči meče (da zdej bo pa ena naloga vse rešla...)
  Našla sem nekaj med nekimi rešenimi vajami, pojma nimam če je kolegica, ki mi je povedala za to nalogo, sploh to mislila, gre pa za jadrnice, plovila, eto, - sej vseen ni lažjih poti...

  HS2K lahko tole razložiš;
  skripta Rovan, Vodnik po predmetu..., 8 Razvrščanje v skupine, slajd 10;
  - zakaj so "številke" pisane v zaporedju 345612? zakaj ne 123456?
  - zakaj se združujejo pri (glede na mere "Num" zgoraj) 6, 30,.. kaj je sploh tisti trak zgoraj?
   
 25. HS2K

  HS2K Guest

  Hs2k je ponorela. Napisem a4 razlage in mi vrze nez vn. Napisem se enkrat.....spet. sedaj pisem iz telefona in res nebi razlagala tkole. Bom obrazlozila popoldan v kolikor ne bom rutarja zabrisala cez okn.
  Ane....mas zs
   
 26. HS2K

  HS2K Guest


  Navadna evklitska razdalja - to je najboljvuporabljana razdalja. Definirana je kot geometrična radzalja v multidimezionalnem prostoru, kjer je vsaka točka podana z nizom koordinat

  Kvadratna - Podbna evklitski, če da so dolžine kvadrirane. To pomeni, da se razdalje pri oddaljevanju kvadratično povečujejo, kot npr. pri gravitacijski sili

  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
   
 27. Anc

  Anc Guest

  Zdravo, imam problem namreč nekaj mi nedela student net in me zanima kje in kdaj je jutri izpit. Hvala lp
   
 28. damaged

  damaged Guest

  Izpit je v veliki dvorani ob 9.00. Študent-net je danes neki dol padel, še dobro da sem si prej pogledal za čas in prostor.
   
 29. Anc

  Anc Guest

  hvala, ja jst ze ene 2 uri probavam pa kar ni nic:) upam, da nam uspe jutri zbrati potrebno stevilo tock, potem pa bye bye mtrd:))
   
 30. damaged

  damaged Guest

  Upajmo na najboljse. :) Se eno vprasanje: ane je napisala da so bile v izpitu podane drseče sredine, ti pa si moral izračunat manjkajočo vrednost. A mi nekdo samo razloži kako to naredimo oz. s kaksno formulo, ker trenutno tega ne najdem.

  *Jasno mi je kako iz podanih osnovnih podatkov pridemo do vrste drsečih sredin, ne vem pa kako bi brez osnovnih vrednosti lahko računal manjkajočo vrednost ipd.