1. Zdravo Gost!

  Baza gradiv ni namenjena le snemanju, ampak tudi nalaganju. Če želiš, da stran služi svojemu namenu in da deluje še naprej, naloži kakšno gradivo preko povezave: http://www.ef-gradiva.net/index.php?resources/add ali enostavno pošlji gradivo na e-naslov: podpora@ef-gradiva.net

  Odstrani obvestilo

UPEŠ Blog - Oblikovanje dela in način vodenja (primer) 2013-11-24

Gradivo ima 2 strani

 1. mirihud
  Sam vam bom v tem blogu pojasnil oblikovanje dela in način vodenja s pomočjo primera iz restavracije. To bom ponazoril na primeru Restaurant Managerja (tak način dela mi je opisal moj stric).

  Še pred tem pa bom naštel nekaj značilnosti o oblikovanju dela v praksi.

  -delo je treba oblikovati raznoliko

  -delo mora biti čim bolj celovito

  -delavcem naj bo prikazano, kakšen pomen ima njihovo delo za življenje sodelavcev in drugih zunaj delovnega okolja

  -delavcem naj bo omogočeno načrtovanje poteka dela ter izbiranje metod in orodij, da bi tako zadovoljevali potrebo po samostojnosti

  -delo naj bo oblikovano tako, da delavci dobijo jasne in neposredne informacije o rezultatih, ki jih dosegajo.

  Povzetek primera
  Načrtovanje, organiziranje, neposredno usklajevanje delavcev in sredstev restavracije za učinkovito dobro pripravljene hrane. Rezultat mora biti dobičkonosna storitev hrane in pijače.
  Naloge in dolžnosti: 1. Delo z kuharji in drugimi osebji, da načrtujejo menije, ki so okusni in priljubljeni med strankami. Delo z kuharji poteka na področju učinkovitih rezervacij in nakupa blaga. Pravtako mora znati oceniti stroške hrane in pijače. Nadzoruje tudi del nadzora in količine pripravka za zmanjšanje odpadkov. Opravi pogoste preglede za zagotovitev dosledne visoke kakovosti za pripravo in postrežbo.
  2. Nadzoruje delovanje bara za povečanje donosnosti, zmanjšanje pravne odgovornosti, in v skladu s predpisi točenje alkoholnih pijač. 3. Delo z drugimi osebji poteka na področju upravljanja z načrtom trženja, oglaševanja in vse ostale posebne funkcije restavracij. 4.Skrbi za neposredno zaposlovanje, usposabljanje in razporejanje osebja na področju prehrambenih storitev. 5. Preiskuje in rešuje pritožbe glede kakovosti hrane in storitev. 6. Uveljavlja sanitarne prakse za ravnanje s hrano, splošno čistočo in vzdržuje območja kot sta kuhinja in jedilnica. 7. Ravnati mora v skladu z vsemi predpisi o zdravju in varnosti. 8. Pregleduje in spremlja računovodske izkaze z knjigovodjo ali drugo finančno osebo. Skrbi, da so odhodki v skladu s proračunskimi omejitvami. Skrbi in išče kadre za izboljšanje učinkovitosti. 9. Opravlja druge naloge, kot jih dodeli za upravljanje. Kvalifikacije:
  1. Izsšolan na področju hotelisrstva in restavracij / management restavracija je zaželeno. Kombinacija praktičnih izkušnj in izobraževanja so bolj primerna za namestnika.
  2. Dobre organizacijske sposobnosti za reševanje različnih nalog in težav zaposlenih. 3. prijazen, na vljuden način skrbi za podobo v javnosti, kot tudi za osebje.

  Sam se dokaj dobro spoznam na razmere v oblikovanju in analize dela v restavraciji, saj je kot vodja restavracije v Trstu v Italiji zaposlen moj stric. Kot sem izvedel od njega, je sistem oblikovanja in analize dela zelo strog in natančen. Pojasnil mi je, da restavracija, ki hoče biti uspešna, mora zelo selektivno izbirati ustrezen kader, saj je uspeh restavracije v največji meri odvisen od učinkovitosti dela kuharjev, natakarjev, tržnikov. Sam menim, da bi bil način dela, kot ga izvaja moj stric lahko vzor mnogim restavracijam v načinu oblikovanja dela in vodenja, saj vodi eno najuspešnejših restavracij pri nas.


  Viri:

  Job Design Sample(07.04.2011)

  intervju Lukom Napaletom