1. Zdravo Gost!

  Baza gradiv ni namenjena le snemanju, ampak tudi nalaganju. Če želiš, da stran služi svojemu namenu in da deluje še naprej, naloži kakšno gradivo preko povezave: http://www.ef-gradiva.net/index.php?resources/add ali enostavno pošlji gradivo na e-naslov: podpora@ef-gradiva.net

  Odstrani obvestilo

UPEŠ Blog - Motivacija na konkretnem primeru 2013-11-24

Beri opis ...

 1. roozica
  Tema: MOTIVACIJA NA KONKRETNEM PRIMERU (podjetje Fructal, d.o.o.)

  Oseba ki ji lahko rečemo tudi mojster motiviranja ima jasno opredeljene cilje, vizijo in vrednote, s tem ko zre v prihodnost. Pomaga drugim, usmerja se k vodenju, je dejaven, pomaga drugim, raste ob naporu, odprto razmišlja, skrbi za neprekinjen tok informacij, se rad uči, k učenju spodbuja tudi ostale sodelavce, zadovoljno sprejema spremembe, ...

  V podjetju Fructal d.o.o. pa se poslužujejo veliko različnih metod motiviranja, ki pripomorejo k samemu delu. Te metode so:

  • V kolektivu velikokrat uvedejo izbor naj sodelavca ali sodelavke. Zaposleni pa so z rezultatom seznanjeni pred na mesečnem sestanku. Gre se za javno pohvalo, kar pa ima na posameznike oziroma zaposlene zelo pozitiven učinek.
  • Velikokrat organizirajo tudi večerjo, na katero je povabljena večina zaposlenih. Na večerji se debatira o vsakodnevnih težavah, za katere se poskuša najti rešitev, kar pa velikokrat tudi uspe.
  • V podjetju lepo poskrbijo tudi za privatna življenja zaposlenih. V navadi imajo to, da za daljše obdobje pripravijo razpored izmen in letne dopuste.
  • Zelo pomembna jim je tudi enakopravnost vseh v procesu, zato vodja skrbi zanjo. Zaposleni dobivajo stalne povratne informacije, vodja podrejenim posveča svoj čas in pozornost. Dobivajo tudi veliko spodbud, spoštovanja in jasna pričakovanja.
  • Vodja skrbi tudi za krepitev samozavesti, zaposleni lažje nastopajo pred strankami, kar velikokrat prinaša boljše rezultate.
  • Veliko pozitivno moč ima tudi pohvala, zato se je v podjetju zelo veliko poslužujejo. Z anketiranjem zaposlenih so ugotovili, da ima največjo moč osebna zahvala vodje če le – ti opravijo dobro delo, nato je pisna zahvala, na tretjem mestu pa se je znašla javna pohvala in priznanje. Priznanje pa mora biti res iskreno in predvsem pravočasno » dostavljeno«.
  • Možna je tudi kontrola nad svojim delom. Zaposleni imajo možnost (so)odločanja. Lahko si jasno opredelijo in postavljajo cilje in odgovornosti.
  • S strani vodstva so deležni veliko prijaznosti, saj se vodilni trudijo ostalim razložiti sprotne informacije ki zaposlene zanimajo in so tako udeleženi v komunikaciji.
  • Zaposlenim sta v tem podjetju omogočena tudi nadaljnje izobraževanje in izpopolnjevanje, dodatno usposabljanje, sodelovanje v timih,… Ne bojijo se, da bi zaposleni ta znanja »prodali« drugod, ker jim dajo možnost da to znanje uporabijo v samem podjetju, saj jih poskušajo narediti čimbolj zadovoljne, da bodo v podjetju tudi ostali.
  • Med sodelavci (od najvišjega do najnižjega delovnega mesta) poteka odkrita komunikacija in upoštevanje. Eden drugemu radi prisluhnejo predlogom ki jih imajo ostali. Vsak izmed njih ima določene talente, zato podjetje z veseljem »požanje« rezultate le – teh.
  • Bistvo vsega tega pa je tudi to, da zaposlenim dajo, kar si res želijo. Sestavljajo najrazličnejše ankete, vprašalnike, sprašujejo osebno,.. o tem kaj si delavci mislijo in s tem si poskušajo zapomniti njihove želje in jih po tem v skladu s tem poskušajo nekako nagraditi.
  • Vse zaposlene imajo radi, z njimi ravnajo vrhunsko in pomagajo jim rasti. Nočejo jih izgubiti zaradi drugih delodajalcev ki bo to počel, če to lahko počnejo sami.

  Mislim, da podjetje samo zelo pozitivno vpliva na zaposlene in bo s takim nadaljnjim delom in metodami motiviranja daleč prišlo in bo vse delovalo v najlepšem redu.
  VIRI: